Het burgerberaad in Laakkwartier & Spoorwijk heeft onlangs advies uitgebracht aan de Haagse gemeenteraad. In december verstuurden de deelnemers van het burgerberaad in Statenkwartier al hun adviesrapport. Beide burgerberaden adviseren de gemeente over manieren om klimaatverandering op te vangen. Het betreft een primeur voor Den Haag. Nooit eerder vroeg de gemeente inwoners op deze manier om advies.
"Een burgerberaad is enorm waardevol", zegt wethouder Arjen Kapteijns van Duurzaamheid. "Je kan het beste aan inwoners zelf vragen wat zij willen voor hun wijk. Ik hoop dat we dit soort nieuwe vormen van participatie vaker in kunnen zetten. Zo nemen we iedereen mee in de grote opgaven waar Den Haag op het moment voor staat."
In Laakkwartier & Spoorwijk deden ongeveer 75 wijkbewoners aan het burgerberaad. De groep werd samengesteld op basis van een ‘gewogen’ loting. Daarbij is onder meer gekeken naar leeftijd, inkomen en woonsituatie. Op deze manier is een goede afspiegeling van de wijk geselecteerd en kon een brede groep mensen meepraten. De deelnemers discussieerden vier avonden over manieren om klimaatverandering in de wijk op te vangen. Daarna is gestemd over de adviezen die aan de gemeenteraad zouden worden voorgelegd. Het is nu aan de raad om zich hierover uit te spreken.
Goede informatie
Iedereen moet mee kunnen doen in de energietransitie, staat in het advies van de deelnemers in Laakkwartier & Spoorwijk. Acties om woningen te verduurzamen moeten voor iedereen beschikbaar zijn. Daarbij moet ook aandacht zijn voor de positie van huurders. Verder moet de gemeente inwoners beter informeren over het beleid. Zo moet er goede informatie zijn over de aanpak om woningen (collectief) te isoleren en voor te bereiden op een gasloze toekomst. Daarnaast adviseren de deelnemers om de wijk te vergroenen.
Door: duurzamestad.denhaag.nl